Lovski pevski zbor

Lovski pevski zbor Globoko je 40. rojstni dan proslavil 17. decembra 2011 na jubilejnem koncertu v Globokem. Ves čas sodi med vodilne zborovske skupine v okviru lovske organizacije, saj je nastal iz vrst lovcev – pevcev in so se mu pevci-nelovci šele kasneje pridružili. Slednjih je zadnja leta sicer več kot lovcev, vendar je zbor ohranil svoje ime in tradicijo negovanja lovske kulture, kar dosega tudi z vsakoletno udeležbo na vseslovenskih srečanjih lovskih pevskih zborov in rogistov. Bil je pobudnik in organizator 1., 10., 20. in 30. srečanja slovenskih lovskih pevskih zborov in rogistov, prihodnje leto pa bo že petič organizator, tokrat 40., jubilejnega srečanja . V jubilejnem letu smo se številčno nekoliko okrepili in tudi pomladili, tako da smo krepki in zdravi stopili v 5. desetletje. Pred leti je sodeloval na snemanju video kasete Lovstvo na Slovenskem v produkciji ZKP RTV Slovenija, januarja 2010 pa je sodeloval tudi na svečani akademiji ob 100.letnici izhajanja revije Lovec v Mariboru.

Zbor je prejemnik številnih priznanj in odlikovanj, med njimi Reda za lovske zasluge III. in II. Stopnje LZS in visokega odlikovanja LZH, Zlatorogove plakete LZS, večkratni prejemnik Plakete občine Brežice ter priznanj JSKD. Ob jubileju je iz rok predsednika LZS, mag. Srečka F. Kropeta prejel tudi Plaketo za lovsko kulturo I. stopnje.

Zbor redno nastopa na prireditvah v domačem kraju in izven njega, saj si je nabral že preko 250 nastopov na koncertih, revijah, lovskih svečanostih in drugih priložnostih.

Zborovodja LPZ Globoko je Franc Kene.

http://kd-globoko.si/o-nas/sekcije/lpz-globoko/